Niiranvaaran Oriasema

Tuiskulan Hepokatti

VIRTUAALIHEVONEN
VH17-018-1147 - PKK2279

Hempaksi kutsuttu suomenpienhevosori, jonka säkäkorkeus on 143 cm, se on syntynyt 04.04.2017 ja ikää löytyy 4 vuotta. Hempan on kasvattanut Tuiskulan talli ja sen omistaa Loci (VRL-12679). Väriltään ori on ruunikko (splashed white, EeAaff) ja sen koulutustasot ovat Helppo A, 100 cm ja vaativa valjakkoajo.

Tuiskulassa kasvatettu sopimuksella, mikäli syntyy ori, lähtee meille. Ja oripoika, oikein komeakin vielä, sieltä tulikin. VIeroituksen jälkeen muuttanut Niiranvaaraan opettelemaan ison heppapojan elämää.

Luonne

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Sukutaulu

Pukatti
sph, m sw, 142 cm, KTK-II
VH17-018-0543
Uuvartti
sph, m, 144 cm
evm
Varttimaili
sh, m, 149 cm
evm
Niemen Nelli
sph, rn, 143 cm
evm
Pinka
sh, rt sw, 140 cm
evm
Pinko-Poika
sh, rt, 143 cm
evm
Arkeetta
sh, vprt sw, 137 cm
evm
Tarun Hohtoinen
t-sph, trt, 145 cm
VH15-018-0183
Ahomäen Justus
sph, trt, 147 cm
evm
A.H. Just Joo
sh, prt, 148 cm
evm
Viimun Tähtipöly
sph, trt, 144 cm
evm
Joikun Satuolento
sph, rn, 143 cm
evm
Diskanttiavain
sh, rn, 149 cm
evm
Sadun Harmonia
sph, rt, 141 cm
evm
  • Sukuselvitys
  • Jalostus
  • Kilpailut
  • Päiväkirja

ii. Uuvartti
Musta, 144 cm säkäinen, Uunoksi kutsuttu Uuvartti on esteratsastuksessa menestynyt pienhevosori. Isän puolelta ravisuku on tuonut vauhtipäätä ja tahdikkaan ravin, mikä toisaalta on kostautunut kouluradoilla. Vauhdikas pikkuori onkin ratsastettaessa hieman malttamaton ja syöksyy esteille salaman lailla. Käsiteltäessä ori on kuitenkin lempeän rauhallinen ja oikea pusuttelu kaveri. Uunoa ei ole paljoa käytetty jalostukseen ja jälkeensä jo eläköitynyt herrasmies on jättänyt vain kymmenkunta jälkeläistä. Ori periyttää hyvää luonnettaan ja vahvaa raviaan.

iii. Varttimaili
Musta, 149 cm säkäinen ravipiireissä Pienenä Mustana tunnettu ori oli ravivarma, vain muutamasti laukannut. Pieni ja sisukas Varttimaili ei voittanut turhan usein, mutta sijoituksia parhaimmilla kausilla tuli lähes joka startista. Pienen kokonsa ja huonon voittoprosentin myötä ei Varttimailia juuri käytetty ravijalostukseen. Pienhevosia ja ratsuja ori jätti jälkeensä hieman enemmän, mutta kokonais jälkeläismäärä jäi viiteentoista. Rohkea ori oli myös jääräpäinen ja määrätietoinen kaveri, suorastaan suomalainen mies konsanaan. Turhaan kuhnailuun ja rupatteluun ei aikaa ollut, työt tehtiin silloin kun piti. Useampaa tallityttä ori myös onkin vetänyt perässään kuin pulkkaa, mutta onneksi hankalat luonteenpiirteet eivät ole jälkipolville periytyneet. Varttimaili lopetettiin 18-vuotiaana, sen karattua ja jäätyä rekan tönäisemäksi.

iie. Niemen Nelli
Ruunikko läsipäinen pienhevostamma, jota kutsuttiin Nelliksi. 143 cm korkea Niemen Ratsastuskoulun kasvatti myytiin lahjakkaalle oppilaalle kisakäyttöön. Koulu- ja esteratsastuksessa aina kansallisella tasolla asti kilpaillut Nelli kuitenkin loukkaantui, minkä jälkeen kilpailu-ura oli ohitse. Hieno ja helposti käseteltävä, alkuun tahmeaksikin kuvailtu tamma sai elää hyvän loppuelämän asiantuntevassa kodissa. Nelliä ei laitettu kiertoon, ja eläinlääkärin useiden arvioiden jälkeen tamma sai siirtyä siitoseläkkeelle. Nelli sai kaksi komeaa varsaa, rautiaan, jo nuorena ruunatun Nellin Nepparin ja mustan oriksi jääneen Uuvartin. Nelli periytti jälkeläisilleen hyvän käsiteltävyytensä, ihmisläheisyytensä ja pienen kokonsa. Tamma lopetettiin 26 vuotiaana vanhuuden vaivojen takia.

ie. Pinka
Rautias, suurimerkkinen Pinka on 140 cm säkäinen. Tamma on kilpaillut kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa ja on jopa yksilövaljakkona päässyt kansalliselle tasolle saakka. Nopea ja näppärä pikkutamma loistaa tarkkuuskokeella, mutta koulurata niin ratsain kuin kärryt perässä on mukavaa katseltavaa herkän hevosen edetessä täsmälleen pyyntöjen mukaisesti. Pinka on yleensä ottaen reippain ottein käsiteltävä tamma. Se kyllä näyttää kaapin paikan, mikäli ihminen ei sitä tee. Mikään hirviö tamma ei kuitenkaan ole ja sen pinna on yllättävän pitkä. Vaikeimpina kiimapäivinä kyllä korvat käyvät niskassa ja etuhampaat vilahtavat. Tamma on saanut vain yhden jälkeläisen, Pukatin ja varsan tarkoituksena oli ainoastaan helpottaa vaikeita kiimoja. Tamma periytti jälkeläiselleen vahvaa laukkaansa ja herkkyyttään.

iei. Pinko-Poika
Rautias pienimerkkinen Pinko-Poika oli 143 cm korkea. Ori kilpaili kouluratsastuksessa ja oli kantakirjattuna toiselle palkinnolle. Ratsuna ori oli eteenpäin pyrkivä, usein etupäästä raskas, jos ei sitä heti alkuun saanut kuulolle. Pinka-Poika vaati käsittelijältään tarkkoja rajoja, mutta vaaralliseksi tai hankalaksi sitä ei voinut koskaan luonnehtia, lähinnä kokeilunhaluiseksi. Pinko-Poika lopetettiin vakavan onnettomuuden seurauksena tämän ollessa 6 vuotias. Ori kerkesi kantakirjauksensa jälkeen astumaan vain muutaman tamman, joista yksi jäi kantavaksi.

iee. Arkeetta
Suurilla merkeillä varustettu vaaleanpunarautias Arkeetta oli 137 cm korkea pienhevostamma. Tamma syntyi yksityisessä omistuksessa, mistä se sai ensimmäisen varsansa. Arkeetta myytiin ratsastuskouluun, josta se sopimattomuutensa takia lähti kiertoon ja lopulta päätyi kymmenen vuotta myöhemmin pienhevoskasvattajalle. Arkeettaa usein kuvailtiin vaikealuontoiseksi ja ihmisvihaiseksi, mutta todellisuudessa se ei koskaan kunnolla oppinut luottamaan ihmisiin. Viimeisimmän omistajansa luona tamma sai vielä kaksi jälkeläistä ja se oppi pikkuhiljaa luottamaan omistajaansa. Tamma periytti nokkeluuttaan ja herkkyyttään, eivätkä onneksi sen hankalimmat luonteenpiirteet periytyneet. Arkeetta lopetettiin sen ollessa 20 vuotias.

I. Ahomäen Justus on juuri ja juuri pienhevosmittoihin jäänyt ori, joka on kantakirjattu sekä P- että T-suunnalle. Luonteeltaan rohkea ja yhteistyöhaluinen pikkuori on ehtinyt kilpailla niin työhevoskilpailuissa kuin este- ja kouluratsastuksessakin. Ori on jättänyt varsoilleen hyvää ratsastettavuutta ja pientä kokoa. Ahomäen Justus astuu edelleen kotitilallaan kasvattajansa luona Ahomäen tilalla. Tällä hetkellä orilla on 17 varsaa, joista 2 on oreja, 7 ruunia ja 8 tammoja. Sattuneista syistä Justus on isänsä ainut varsa ja se on ollut siitä syystä yllättävän haluttu tammanomistajien keskuudessa.

II. A.H. Just Joo oli varsana melko mitäänsanomaton pieni ori, josta kaavailtiin raviratojen tähteä. Sillä ajettiin kilpaa kuitenkin vain muutama kausi, suurempien ikätoverien aina kerätessä potit. Puoliksi vitsillä omistaja keksi astuttaa yhden tammansa Viimun Tähtipölyn ennen kuin lopulta myi orin kuuden vuoden iässä. Uudessa kodissa Just Joo ruunattiin ja siitä alettiin kouluttaa ratsua. Orista jäi siis vain yksi varsa, hienosti menestynyt Ahomäen Justus ja epäilenpä, että kasvattajaa on hieman saattanut kaduttaa orin myynti. Vanha ruuna on edelleen elossa ja viettää leppoisia eläkepäiviä.

IE. Viimun Tähtipöly oli Ahomäen tilan parhaita siitostammoja. Tummanrautias I-palkinnolle kantakirjattu pienhevostamma kilpaili nuorempana kouluratsastuksessa, mutta keskittyi suurimman osan elämästään varsojensa hoitamiseen. Tamma varsoi 8 varsaa, joista 5 oli tammoja, 2 ruunia ja yksi jalostusorina menestynyt Ahomäen Justus. Tähtipölyllä oli kiltti ja lempeä luonne, jonka ansiosta se oli kaikkien käsiteltävissä. Tamma menehtyi 26-vuoden iässä ja haudattiin laitumelle omalle kotitilalleen.

E. Joikun Satuolento on Taru Mäntysen omistama ruunikko tamma, joka on menestynyt useana vuonna hyvin pienhevosten estemestaruuksissa. Kasvattaja myi tamman kolmevuotiaana kuulemma hankalan luonteen vuoksi, mutta omistajansa mukaan Satuolento on ainoastaan hieman hapan ja takuulla kaikkien käsiteltävissä. Tällä hetkellä 16-vuotiaalla tammalla on hallussa kaksi kultaa sekä yksi hopea ja yksi pronssi. Satuolennolla on ainakin toistaiseksi vasta kaksi varsaa, jotka molemmat ovat tammoja.

EI. Diskanttiavain oli pienikokoinen ruunikko J-suunnan kantakirjaori, jonka ennätys oli 27,0ake ja voittosumma 16 670 v-euroa. Orin raviura loppui kymmenenvuotiaana hankosidevammaan, joka ei meinannut millään ottaa parantuakseen. Täyslepo ja pitkä kuntoutus ei sopinut orille ollenkaan ja se valitettavasti rikkoi jalkansa uudelleen tarhassa riehuessaan, jolloin omistaja totesi orin ajan olevan täysi. Yksitoistavuotiaana lopetetusta orista jäi 8 varsaa, joista neljä oli tammoja ja neljä ruunattuja oreja.

EE. Sadun Harmonia oli pienhevosmittoihin jäänyt juoksijasukuinen tamma, joka vietti suurimman osan elämästään ratsastuskoulussa. Ratsastuskeskus Joiku oli ratsastusterapiaan suuntautunut talli, jossa tarvittiin helppoluonteisia ja varmoja hevosia. Harmonia oli nimensä mukaisesti oikein sopiva yksilö talliin ja sai siellä asuessaan myös kolme varsaa. Tammavarsa Joikun Satuolento myytiin ja kaksi orivarsaa jäi ruunattuna tekemään tuntihevosen uraa. Rautiasta pienhevostammaa ei juuri kilpailuissa nähty, mutta sitäkin hienompaa työtä se teki antaen ihmisille ratsastuksen iloa elämään.

emän puoli © felissa

Hepokatti on tarjolla suomen(pien)hevos jalostukseen ja se astuu 1-polvisia tammoja.

Jälkeläiset

00.00.0000 - Varsan nimi - e. Varsan emä - omistaja
00.00.0000 - Varsan nimi - e. Varsan emä - omistaja
00.00.0000 - Varsan nimi - e. Varsan emä - omistaja

ERJ:n alaiset

KRJ:n alaiset

VVJ:n alaiset

00.00.0000 - Merkinnän otsikko, kirjoittanut Henkilö X

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Ulkoasu © M Layouts, Muokkaukset © Loci
Kaikki materiaali © Loci, jollei toisin mainittu
Kyseessä on virtuaalitalli